Régi húsvétok

2017.04.04

Régi húsvétok

Galamb Kíra vagyok. Riportot készítettem a nagypapámmal Kaszás Ferenccel a régi húsvétokról. A felvett hanganyagot leírtam nektek.

- Hogyan készültél a húsvétra?

- Előre megbeszéltük a barátainkkal, hogy mikor és hol találkozunk. Elindultunk a lányos házakhoz, és meglocsoltuk a lányokat és az anyukájukat. Ők meg szoktak bennünket vendégelni. Szoktak nekünk adni piros tojást, pénzt is, és így sorban mentünk a lányokhoz locsolni. Az osztálytársainkhoz is mentünk, meg az ismerős lányokhoz is.

- Hogyan zajlott a locsolás?

- Szoktunk verset mondani. Ha ezt elmondtuk, meglocsoltuk a lányokat szódás üvegből, kölniből, és az anyukák megint megvendégeltek. Aki úgy gondolta, hogy megérdemli, őt szódával locsoltuk meg. A kölnik különböző illatúak voltak. Akit sokszor megöntöztek, az nagyon illatos lett.

- Milyen ételeket készítettetek régen húsvétra?

- Mifelénk sonkát szoktak adni, meg piros tojást. Különböző süteményeket, pogácsákat.

- Milyen módszerrel, technikával készítettétek a hímes tojásokat?

- Volt olyan mikor kifúrták a tojás tetejét, és gyertyát öntöttek bele. Vöröshagymának a héjában főzték meg. Leveleket szoktak rákötni, és úgy tették bele a hagyma levébe. Voltak festékek különböző színbe,n és abba tették bele. Gyertyával rajzoltunk a tojásra, és úgy tettük bele a festékbe, és megmaradt amit rajzoltunk.

- Van -e különleges élményed a húsvétról?

- Különös nem volt. Mindegyik egyformán zajlott. Az volt az élményünk, amikor végeztünk a locsolással, utána mindenki megszámolta a pénzét, a tojását. Megbeszéltük kinek mennyi pénze és tojása jött össze és annak örültünk.